Kliker festival – zabavne, poučne i provokativne predstave za djecu i mlade

Kliker festival – zabavne, poučne i provokativne predstave za djecu i mlade
Ivan Mesek, Sanja Tropp Fruehwald, Sandra Malenica

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, i u svom trećem izdanju održava se u tri grada – u Varaždinu od 1. do 6. listopada, u Rijeci 8. i 9. te u Zagrebu od 11. do 14. listopada.

Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima te je, kao takav, jedinstven u Hrvatskoj. Kliker je međunarodni festival i selektirane su najbolje predstave za mlade iz zemlje i Europe, a ove godine gostuje i jedna izraelska produkcija.

Prvog dana festivala premijerno će se na Velikoj sceni HNK, u ponedjeljak 1. listopada u 18 sati, izvesti predstava nastala u koprodukciji Vruma i HNK u Varaždinu – Patka, Smrt i Tulipan, predstava koja pokušava pronaći način kako govoriti o pitanjima života i smrti koja neizbježno postavi svako dijete. Predstava je namijenjena djeci od 6 godina naviše, a nastala je prema vrlo hvaljenoj istoimenoj priči za djecu nagrađivanog njemačkog autora Wolfa Erlbrucha.
Nakon premijere, svečano otvorenje festivala uveličat će koncert saksofona ROYA Quarteta.
Zemlja je ipak ravna ploča, predstava za starije od 8 godina, progovara o ovisnosti o mobitelima i društvenim mrežama, a upravo je nominirana za najbolju austrijsku predstavu za djecu. Na rasporedu je u utorak, 2.10. u 10 sati, terminu za grupne dolaske osnovnoškolske djece.
Za vrtićke grupe izvest će se austrijsko-izraelska predstava Skoči!, trećeg festivalskog dana.
U četvrtak, 4. listopada u 18 sati, očekuje nas hrvatska premijera predstave Tiger Lilies koja je u Beču izvedena 15-ak puta. Riječ je o predstavi iz koprodukcije Vruma i austrijskog Dschungel Wiena, a u njoj će uživati svi od 10 do 100 godina. Riječ je o međugeneracijskom projektu koji priča o odrastanju, starenju i međusobnoj solidarnosti, sa šest izvođačica na sceni – najmlađoj je 9, a najstarijoj 80 godina.
Muzej plesa, interaktivna hrvatsko-makedonska predstava za uzrast 4 do 10 godina, ponovo se održava na Kliker festivalu, 4. i 5. listopada u potkrovlju palače Herzer GMV-a. Ondje će se i posljednjeg festivalskog dana, u subotu 6. 10. izvesti još jedna interaktivna predstava za djecu stariju od 4 godine – Astronuati, predstava Umjetničke organizacije Shooma. Zajedno s izvođačima, mališani će kroz predstavu raditi „vježbe za put u svemir“.
U HNK će, također 6. listopada, biti izvedena predstava GKL Rijeka za najmlađu publiku – bebe i djecu do tri godine – Gdje su nestale čarapice? Radi se o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih podražaja, a dijete se direktno s izvođačima prepušta doživljaju i umjetnosti.
Uz sedam predstava, nulti dan, u nedjelju 30. rujna, održat će se radionica za djecu i njihove roditelje – ContaKids, a 5.10. prezentirat će se rad umjetnika nastao tijekom rezidencije Generator.

Na konferenciji za medije se Ivan Mesek, ravnatelj GMV-a, osvrnuo na 10-godišnju suradnju s organizacijom VRUM te istaknuo da ga veseli suradnja Gradskog muzeja Varaždin i festivala te da je namjera i ubuduće podržavati programe suvremene plesne umjetnosti.
Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika, pozdravila je inicijativu pokretanja ovakvog festivala koji djeci nudi malo drugačije umjetničke forme od onih na koje su navikli te se na taj način dugoročno razvija publika. Ispred HNK u Varaždinu, Mirjana Šalamun istaknula je da je kazalište višegodišnji partner festivala te pozvala sve da dođu na predstave Kliker festivala.

Više informacija o festivalu i predstavama nalazi se na web stranici www.klikerfestival.com i na Facebook stranici Kliker. Ulaznice za predstave u HNK su u prodaji na blagajni kazališta, a za kupnju ulaznica za predstave koje se izvode u palači Herzer, za sve grupne ulaznice te prijave na radionice, obratite se putem maila contact@vrum.hr.

Organizator festivala je Umjetnička organizacija VRUM i Kliker platforma, a podržan je od Grada Varaždina, HNK u Varaždinu, Gradskog muzeja Varaždin, Turističke zajednice grada Varaždina, Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova, Hrvatske turističke zajednice i Austrijskog kulturnog foruma.

Leave a Reply