Odlične reakcije publike na dvije premijerne izvedbe na Kliker festivalu

Odlične reakcije publike na dvije premijerne izvedbe na Kliker festivalu

Na ovogodišnjem Kliker festivalu u Varaždinu, premijerno su izvedene dvije predstave. Prvog festivalskog dana, u ponedjeljak, izvedena je predstava Patka, Smrt i Tulipan koju su u koprodukciji stvorili HNK u Varaždinu i Umjetnička organizacija VRUM. Jučer pak, u četvrtak, hrvatsku premijeru doživjela je još jedna Vrumova produkcija, nastala u suradnji s austrijskim kazalištem Dshungel Wien – Tiger Lilies.

Predstavama je zajednička redateljica i koreografkinja Sanja Tropp Frühwald, a osim tog što progovaraju o društvenim tabuima, potpuno su različite.

Dirljiva priča smrti, dakle o životu

Patka, Smrt i Tulipan, na čijoj je režiji uz Sanju radio i njezin suprug, akademski glumac Till Frühwald, predstava je koja govori o smrti. Rađena je prema motivima hvaljene priče za djecu nagrađivanog njemačkog ilustratora i autora Wolfa Erlbrucha. Poetska je to priča o životu i smrti, primjerena za sve uzraste starije od šest godina, koja otkriva „veliku istinu“ – sve što živi, mijenja se. A smrt je ništa drugo doli posljednja promjena.

Tema smrti tabuizirana je, s djecom se vrlo rijetko o njoj priča, a još je rjeđe prisutna u kazalištu za djecu. Ipak, u situacijama kad se njom moramo suočiti, što je neizbježno, tražimo prikladne načine suočavanja, jasnoću i jednostavnost. Redateljski dvojac Frühwald sa svojim je ansamblom pomoću priče Patka, Smrt i Tulipan pristupio osjetljivoj temi smrti i pokušao naći način kako o smrti pričati s djecom u delikatnoj dobi.

Iskrenu, pitku, toplu i duhovitu priču su na sceni iznijele poznate hrvatske suvremene plesne umjetnice – Ana Mrak u ulozi Patke i Dina Ekštajn u ulozi Smrti te Petra Bokić, umjetnica kazališta sjena, u ulozi Tulipana i umjetnica na grafoskopu.

Dirnuta publika, od kojih su mnogi pustili suzu na kraju predstave, nagradila je ansambl ogromnim pljeskom. Predstava će se uskoro ponovo naći na repertoaru HNK u Varaždinu.

Predstava koja slavi žene

Tiger Lilies je predstava sa šest žena u šest različitih životnih dobi – najmlađoj je 9, a najstarijoj 80 godina, a progovara o odrastanju, starenju i traži tajnu „vječne mladosti“.
Sanja Tropp Frühwald, autorica, prije predstave objasnila je motive stvaranja ove predstave.
– Politička i društvena situacija u Europi postaje sve konzervativnija i patrijarhalna. Pokušaji promoviranja tih vrijednosti, nažalost, često idu u smjeru zatiranja prava žena i djevojčica. Usto, već dugo je prisutan utjecaj medija koji starenje prezentiraju kao nešto nepoželjno za žene. Sjetila sam se tad Pipi Duge Čarape, koja je mojoj generaciji bila idol u djetinjstvu i tako je začeta misao da napravimo predstavu koja promovira vrijednosti poput nježnosti, blagosti i podatnosti žena, ali i njihove snage, ustrajnosti i otpornosti. Predstava je ime dobila po cvijetu tigrasti ljiljan – biljci koja je lijepa i delikatna, ali i vrlo otporna i izdržljiva, baš kao i žene – kaže Sanja.

Žene na sceni su ravnopravne, svaka jednako važna za cijelu predstavu. One u predstavi predstavljaju jedan lik koji ima priliku sam sebi postaviti pitanja u nekom trenutku života, kako bi došle do odgovora na pitanje kako ostati „vječno mlad“ i zadovoljan sobom.

Uz odličnu režiju i izvedbu austrijskih plesačica, Tiger Lilies se može podičiti i vrhunskom glazbom. Originalne kompozicije za predstavu potpisuje skladatelj Imre Lichtenberger Bozoki koji redovito surađuje s velikim bečkim kazalištima Burgtheater i Volkstheater.

Varaždinska publika oduševila se predstavom, u nekoliko se navrata kazališnom dvoranom prolomio smijeh i spontani pljesak, a na koncu je gotovo cijeli parter zaplesao s ansamblom na pozornici.
Prije Varaždina, predstava se u Beču ove godine uspješno izvela 15-ak puta, a u narednih tjedan dana nastupit će u Rijeci, Zagrebu i u Sarajevu.

Subotnje prijepodne rezervirano za najmlađu publiku

Varaždinsku najmlađu publiku još sutra, posljednjeg dana Kliker festivala, očekuju dvije predstave. „Gdje su nestale čarapice?“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka, doživljajno je i interaktivno kazalište za bebe i djecu do 3 godine. Izvodi se na Sceni Rogoz, a termin u 10 sati je odavno rasprodan, dok je ostalo još mjesta za nekoliko beba u 11 sati.

U istim terminima, u 10 i 11 sati ali u palači Herzer, održat će se još jedna interaktivna predstava za djecu stariju od 4 godine. Umjetnička organizacija Shooma dolazi s predstavom Astronauti u kojoj će se klinci, zajedno s izvođačima, pripremati za putovanje u svemir.

Više o predstavama pročitajte na klikerfestival.com

Leave a Reply