Počinje Kliker festival u Zagrebu

Počinje Kliker festival u Zagrebu
PC Tala

Zagrebačko izdanje Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, trajat će od 11. do 14. listopada.

Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima te je, kao takav, jedinstven u Hrvatskoj.

Predstava Tiger Lilies, nakon 15 izvedbi u Beču, hrvatsku je premijeru imala u varaždinskom HNK, a na zagrebačkom Kliker festivalu izvodit će se 11. listopada u 19 sati na Sceni F22. Autorica predstave je Sanja Tropp Frühwald, koprodukciju potpisuju Umjetnička organizacija Vrum i austrijsko kazališta Dschungel Wien, a bavi se odrastanjem, starenjem, „vječnom mladosti“ i solidarnosti. Na sceni je šest žena, najmlađoj je 9 godina, a najstarijoj 80. Primjerena je za sve uzraste starije od 10 godina.

Idućeg dana, u petak 12.10. u 18 sati na Sceni F22, premijerno će se izvesti interaktivna predstava iz produkcije Plesnog centra Tala – „Misli u boji“, za uzrast 4 do 10 godina. Predstava naglašava važnost zajedništva i prihvaćanja razlika među pojedincima. Autori i izvođači su Tamara Curić i Tomislav Brezičević.

U subotu će se mališani stariji od 4 godine moći vježbama „pripremati za put u svemir“, zajedno s izvođačima u predstavi Astronuati, umjetničke organizacije Shooma. Na programu su 10 sati u Plesnom centru Tala.

Subotnje poslijepodne rezervirano je za radionicu ContaKids namijenjenu djeci od 2 do 5 godina i njihovim roditeljima. Vodit će ju certificirana voditeljica Ana Kreitmeyer, od 17 sati u Plesnom centru Tala.

Posljednji festivalski dan, nedjelja 14.10., rezerviran je za izvedbu Zebre su u gradu. Riječ je o plesnom projektu koji se odvija na gradskim ulicama, odnosno na pješačkim prijelazima. „Zebre“ nastupaju u 10 sati u centru Zagreba.

Ovogodišnje, treće izdanje Kliker festival također se održava u tri grada. Prije Zagreba, festivalski program se od 1. do 6. listopada odvijao Varaždinu gdje je plesne predstave vidjelo više od 1000 varaždinske djece. Također, 8. i 9.10. Kliker je gostovao na festivalu Periskop u Rijeci.

Organizatori Kliker festivala su Umjetnička organizacija VRUM s partnerima iz platforme Kliker – Plesni centar Tala iz Zagreba te Prostor Plus i festival Periskop iz Rijeke. Podržan je od Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture, Grada Varaždina, Grada Rijeke, HNK u Varaždinu, Gradskog muzeja Varaždin, Turističke zajednice grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Austrijskog kulturnog foruma i Akademije dramskih umjetnosti.

Više informacija o festivalu, predstavama i ulaznicama nalazi se na web stranici www.klikerfestival.com i na Facebook stranici Kliker.

Leave a Reply