U tri grada više od 2000 djece i mladih uživalo na Kliker festivalu

U tri grada više od 2000 djece i mladih uživalo na Kliker festivalu

Završio je treći Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, a predstave je pogledalo više od 2000 Varaždinaca, Riječana i Zagrepčana. Naime, program festivala održavao se u tri grada od 1. do 14. listopada.

Tri premijere

Prvog festivalskog dana, u Varaždinu je premijerno izvedena predstava Patka, Smrt i Tulipan koju su u koprodukciji stvorili HNK u Varaždinu i Umjetnička organizacija Vrum.
Redateljski dvojac Sanja i Till Frühwald, pomoću priče Patka, Smrt i Tulipan njemačkog autora Wolfa Erlbrucha, pristupio je osjetljivoj temi smrti i pokušali su naći način kako o smrti pričati s djecom u delikatnoj dobi.
Iskrenu, pitku, toplu i duhovitu priču su na sceni iznijele poznate hrvatske suvremene plesne umjetnice – Ana Mrak u ulozi Patke i Dina Ekštajn kao Smrt te Petra Bokić, umjetnica kazališta sjena, u ulozi Tulipana i umjetnica na grafoskopu.
Hrvatsku premijeru na Klikeru doživjela još jedna Vrumova produkcija, nastala u suradnji s austrijskim kazalištem Dschungel Wien – Tiger Lilies. Predstava je uspješno izvedena u sva tri grada, a oduševljena publika je na koncu svake izvedbe plesala s ansamblom na pozornici.
Misli u boji, predstava Plesnog centra Tala, odnosno autora Tamare Curić i Tomislava Brezičeviča, razveselila je djecu staru 4 do 10 godina. Ova interaktivna predstava premijerno je izvedena na Sceni F22 u Zagrebu.

Predstave za bebe, vrtićku djecu i osnovnoškolce

Vrtićke grupe u Varaždinu uživale su u predstavama Skoči! (Austrija) i Muzej plesa (Hrvatska/Makedonija), dok je nekoliko osnovnoškolskih razreda pogledalo predstavu Zemlja je ipak ravna ploča (Austrija), trenutno nominiranu za najbolju austrijsku predstavu za djecu. Bebe i djeca do 3 godine te njihovi roditelji zabavili su se na predstavi GKL Rijeka „Gdje su nestale čarapice?“, a oni mrvicu stariji pripremali su se za „put u svemir“ uz „Astronaute“, interaktivnu predstavu Umjetničke organizacije Shooma, koja je, osim u Varaždinu, izvedena i u Zagrebu posljednjeg festivalskog vikenda. Zagrebačke prolaznike iznenadila je site specific predstava PC Tala „Zebre su u gradu“ koja se izvodila na pješačkim prijelazima u centru grada.


Edukativni program

Na Kliker festivalu i u Varaždinu i u Zagrebu održana je radionica ContaKids za djecu od 2 – 5 godina i njihove roditelje. Tijekom varaždinskog izdanja festivala, cijelog su tjedna u HNK u Varaždinu boravili umjetnici i pedagozi koji su na rezidenciji Generator razvijali metodologiju rada s mladom publikom. Također, kao uvod u festival, za varaždinske odgajatelje i odgajateljice organiziran je stručni seminar Vježbenica za pokret i ples. Cilj seminara je da približi ples i pokret odgojiteljima i djeci, motivira razvoj kreativnosti kod djece i poveća interes za ples i kazalište.

Partnerska suradnja kroz Kliker platformu

– Iznimno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem Klikera. Broj publike je pokazatelj da su roditelji, učitelji i odgajatelji, ali i djeca, prepoznali festival i njegove sadržaje. Reakcije su i više nego pozitivne, oduševljena su djeca, što nam je najvažnije, ali i odrasli. Najveći dio programa odvio se u Varaždinu, ali smo s partnerima iz Kliker platforme – Plesnim centrom Tala u Zagrebu te Prostorom Plus i festivalom Periskop u Rijeci, ponudili kvalitetne sadržaje i u ta dva grada. Veselimo se planiranju idućeg Kliker festivala – zaključila je umjetnička ravnateljica festivala, Sanja Tropp Frühwald iz Umjetničke organizacije Vrum.

Kliker festival podržava Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture, Grad Varaždin, Grad Rijeka, HNK u Varaždinu, Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina, Hrvatska turistička zajednica, Austrijski kulturni forum i Akademija dramskih umjetnosti.

Leave a Reply